Kun 10 min fra Steinkjer og Landsskytterstevnet 2024 – unike opplevelser og prisbelønte produkt.

Den Gyldne Omvei og Inderøy er kun en kort kjøretur unna Landskytterstevnet. Kjøp verdens beste ost, besøk gårdsbutikker, koselige spisesteder og senk pulsen med opplevelser for både liten og stor.

DATO:

juni 26, 2024

Omtrent 10 minutt med bil fra Steinkjer er du hos Gangstad Gårdsysteri. Her blir du ønsket velkommen inn på tunet til deres gårdsbutikk. Salg av nydelig is, verdens beste ost (2023), og nytt av sommeren er lunsjretter tilberedt av Marens Bakeri - Supert om lunsj bestilles på forhånd sånn av det ikke blir tomt. Herfra er det heller ikke langt til flotte badeplasser (spør oss gjerne). Om man kjører videre i ca 10 minutt, så er man i Straumen, sentrum av Inderøy (ca 20 min kjøring fra Steinkjer). Eller kjør mot Kjerknesvågen i 10-15 min, så er man ved Kjernesvågen Kai, eller hos Berg Gård og Inderøy Brenneri.

Hustad Kirke - Man kan ta av hit på veg til Gangstad Gårdsysteri (12 min fra Steinkjer). En av to middelalderkirker i Inderøy. Åpen kirke/omvisning hver søndag i sommer, kl 13-16.

Straumen - sentrum i Inderøy
Her kan man starte besøket på bokantikvariatet Primstaven (de holder til like bak Coop Extra). Primstaven er en unik butikk med nye, gamle og antikvariske bøker, notatbøker, stilige plakater, gaveartikler, lp-plater, fantasy-spill og krystaller. Nytt av året er en egen vintageavdeling med second hand klær, sko og tilbehør. De har ofte intimkonserter og man kan også få kjøpt kaffe, forfriskninger og noe å bite i - dette er et spennende sted for både store og små. Like ved ligger Bunadsaum, i butikken deres kan man se utstilling med tidligere og dagens bunader, eller kjøpe produkt og tilbehør til bunadene de selv produserer i etasjen over butikken. Om man ønsker, kan man rusle herfra mot sentrum via Muustrøparken, en nydelig skulpturpark i sentrum. Granaelva slynger seg nedover i parken, Muustrøparken er et idyllisk sted å tilbringe litt tid og oppleve de fine statuene laget av Nils Aas.

Gå videre til Galleri Mitsel som ligger i et av de eldste husene i Straumen sentrum. Her lages og selges det unike produkt innen glasskunst, keramikk, porselen og akvareller. Fortsett videre, så kommer man til Nils Aas. Dette er stedet for kunstelskeren; Galleri, museumsbutikk og verksted. I sommer kan du lage ditt eget tresnitt, se her for mer info. Derfra er det bare en liten bakke opp til Klokkarstu og Kjerringa me` Straumen, et koselig rødt hus fra 1755 hvor man får kjøpt lunsjretter av lokalproduserte råvarer, elgburger og fiskesuppe. Inne er alt av møbler, ting og tang til salgs - et spennende sted for deg som er glad i gjenbruk. Videre er det ikke langt til Marens Bakeri og Jostu. Her lages, og selges glutenfri bakst som kan nytes i den fargerike caféen eller i Jostu som ligger vegg i vegg. Jostu er en innholdsrik butikk med gaveartikler, handlenett og selvstøpte lys. I samme bygning ligger også Inderøy Slakteri, her får man kjøpt prisbelønte produkt fra ferskvaredisken i deres egen slakteributikk. Spør gjerne om tips til tilberedning og tilbehør, her har de høy kunnskap om produktene.

Nå kan du velge selv om du vil gå tilbake til Primstaven å hente bilen din, eller å spasere over den blå Straumbrua mot SAGA som ligger helt nede ved sjøkanten. Hos SAGA kan man se en fotoutstilling, eller forhåndsbestille badstu eller mat for en større gruppe (passer best for voksne). Fra SAGA er det gangavstand til den største badeplassen i Inderøy, Sundsand, anbefales for alle. Det er også gangavstand til Sund Sommerhotell (ca 23 min fra Steinkjer) som drives av Sund folkehøgskole og ligger vakkert til ved Trondheimsfjorden.

Fra Straumen kan man kjøre videre i retning Skarnsundet og Framverran. Når man har kjørt i ca 1 minutt ser man skilt til både Øyna Kulturlandskapshotell, Sakshaug gamle kirke og Jegtvolden. Om man kjører i retning Øyna Kulturlandskapshotell vil man fort se Sakshaug gamle kirke, bygget ble vigslet i 1184. Omvisning hver søndag i sommer, kl 13-16.

Videre opp bakken kommer man til Inderøy Mosteri sin gårdsbutikk (22 min fra Steinkjer). Her får man kjøpt Norges beste eplemost (kåring 2023) og annen drikke produsert på gården. Noen husker kanskje videoen som rockeren Tommy Lee la ut i sine kanaler da han var i Trondheim i 2023?

«Fuck they've got good apple juice here!» - sitat Tommy Lee

På toppen av bakken er man på et av de 15 beste hotellene i Europa (kåring 2022), Øyna Kulturlandskapshotell med restaurant og skybar (24 min fra Steinkjer). Vi anbefaler å bestille bord i forkant av besøket, hver lørdag er restauranten dessverre stengt grunnet bryllup. Fra Øyna ser man bort til naboen og trøndelåna Husfrua Gårdshotell - nok et unikt overnattingssted på toppen av Inderøy.

Jegtvolden Fjordhotell ligger helt nede ved fjorden (24 min fra Steinkjer), her kan man også komme sjøvegen. Mulighet for å kjøpe lunsj, god drikke og tilbringe tid i sjøkanten. Kjør videre et stykke så er man på Inderøy Gårdsbryggeri (27 min fra Steinkjer), som produserer 28 forskjellige øltyper samt cider, mjød og eplemost. Produktene fås kjøpt fra deres gårdsbutikk man-lør kl 12-17. Her kan man også forhåndsbestille ølsmaking for grupper. Eller ta turen innom Rostad Gård for historisk påfyll (29 min fra Steinkjer). En storgård og hjemmet til Statsminister Ole Richter. Arkitektur og interiør er fra 1860 – 1900 tallet og Flere rom er i original stand med møbler fra tidsepoken. Guidet omvisning kl 13:00 onsdag-søndag i juli.

 

Kjør videre over majestetiske Skarnsundbrua. For den som er glad i å fiske, så er seien i Skarnsundet viden kjent for sitt hvite kjøtt og gode kvalitet. Ta med fiskestanga å prøv! Etter Skarnsundbrua, følg skilt mot Framverran og Northugrunden, etter et par kilometer er man på Selsethloftet i Northugland (40 min kjøring fra Steinkjer). Gårdsbutikk med mye lokalprodusert håndtverk, stikketøy og garn. Dette er en liten gårdskafé med kaffeservering og salg av hjemmelagde kaker og desserter hver torsdag, fredag og lørdag. Ute kan man hilse på dyra, prøve frisbeegolf eller gå stien til en huske med plass for to - Sett deg ned og nyt utsikten og roen. Her er det heller ikke langt til badestrand, Northugrunden eller statuen av Petter Northug (avduking 13.07.2024).

Kjernesvågen Kai - kun 24 min fra Steinkjer: kiosk, kai, slipp, sitteplasser, grillplass, drivstoffsalg, gjestebrygge, sanitæranlegg, selskapslokaler og badeplass. Nyt den friske sjølufta og det maritime miljøet på kaia. Det er i tillegg noen oppstillingsplasser for bobil og campingvogn, døgnåpent sanitæranlegg og strømuttak. NB! Ingen resepsjon, se kioskens åpningstider. Betalingskasse ved gjestehavna. En nærbutikk ligger kun 100 meter fra kaiområdet. Langs strandlinja finner du både strender, badeplasser, og svaberg – eller du kan ligge på sjøen i båt og nyte dagen eller fiske. I nærområdet finnes også flere flotte turstier du kan utforske.

Berg Gård og Inderøy Brenneri - kun 25 min fra Steinkjer: I deres bugnende landhandel får man kjøpt spennende lokal mat, ureist kjøtt, rapsolje og sennepsprodukt fra egen produksjon. På låven har de selskaps- og møtelokale, og i brenneriet akevittsmaking, dette krever forhåndsbestilling. Ute på gården kan man hilse på sauene som er ute å beiter. I sommer er det drop-in lunsj med speketallerken, wraps, spekesnack eller vaffel/ kake/ bakst/ iskrem

Kald og varm drikke (Alle rettigheter)

( Dette kan kjøpes på drop-in, men er dere en gruppe anbefaler vi allikevel å bestille på forhånd sånn at vi kan ha maten klar til dere kommer. Det enkleste da er å sende e-post: info@berg-gaard.no ). Åpent mandag - fredag 11-16 og lørdag 11-15 frem til 17.august

 

TING Å GJØRE SAMMEN MED BARNA:
Nils Aas - Prøv å lage tresnitt i verkstedet.
Gangstad Gårdsysteri - Kjøp lokalprodusert is.
Kjerknesvågen Kai - Sjøaktiviteter.
Berg Gård - Se sauene.
Primstaven - Mye spennende å se på også for barna.
Muustrøparken - Morsomt også for barna.
Øyna Kulturlandskapshotell - Fine uteområder for lek.
Husfrua Gårdshotell - Se dyra på gården.
Rostad Gård / Rostads venner: Flott uteområde med frisbee golf, fotballbinge og lekeplass for barn.
Jegtvolden Fjordhotell - Lek i sjøkanten.
Rostad Gård - Fine turstier i nærområdet.
Selsethloftet - Møt dyra ute på gården, prøv den store huska for to, kjøp softis eller gå turstien bak gården.

 

GÅRDSUTSALG & HANDEL:
Inderøy Mosteri - Gårdsbutikk med egenprodusert eplemost og annet.
Gangstad Gårdsysteri - Gårdsis, ost, kjeks, marmelader, drikke og andre varer.
Berg Gård - Kjøtt, rapsolje og sennepsprodukt fra egen gård, pluss mye annet spennende.
Inderøy Bryggeri - Øl, mjød og cider fra egen produksjon. Sommeråpen man-lør kl. 12-17
Primstaven - Nye og gamle bøker, plakater, krystaller, vintage klær, fantasy-spill og mye mer.
Bunadsaum - Bunader sys på bestilling, selger også tilbehør til bunader.
Galleri Mitsel - Kopper og annet i keramikk og porselen, akvareller. Alt fra egen produsjon. Salg av klær.
Nils Aas - Galleributikk med mye spennende og unikt.
Kjerringa Mé Straumen - Retro, gjenbruk og antikk.
Jostu - Gavebutikk, mye egenproduserte produkt som handleposer og stearinlys.
Selsethloftet - Garn, gaveartikler, håndstrikkede produkt, lokalproduserte keramikkprodukt, spekepølse og flatbrød fra Framverran. Egen krok med vintage, brukt og antikk.
Inderøy Slakteri - Slakteributikk med ferskvaredisk, spekemat, prisbelønte produkt, ferdige middagsretter og salg av tilleggsprodukt.

 

STEDER Å SPISE:
Kjerringa Mé Straumen - lunsjretter av lokale råvarer. Elgburger og fiskesuppe.
Marens Bakeri - Glutefri bakst, lunsjsted.
Husfrua Gårdshotell: Sommeråpen kafé fredag, lørdag og søndag kl. 12-16.
Øyna Kulturlandskapshotell - Lunsj og middag, anbefaler bordbestilling. (stengt lørdag og søndag)
Jegtvolden Fjordhotell - Lunsj og middag, anbefaler bordbestilling.
Kjernesvågen Kai - Kiosk.
Selsethloftet - Kaffe og kaker (åpent fredag og lørdag).
Primstaven - Forfriskninger, kaffe og enkel servering (åpent alle dager).
Berg Gård - Drop-in lunsj i sommer (anbefaler å bestille på forhånd for større grupper).
Gangstad Gårdsysteri - Lunsj i sommer, lurt å forhåndbestille.
SAGA - Kun forhåndsbestilling av grupper.

 

STEDER Å SOVE:
Øyna Kulturlandskapshotell - På toppen av Inderøy
Husfrua Gårdshotell - På toppen av Inderøy
Jegtvolden Fjordhotell - I sjøkanten
SAGA - I sjøkanten
Sund Sommerhotell - et rimeligere alternativ på folkehøgskolen. Nydelig utsikt.

 

UTSTILLING & OMVISNING:
SAGA - Fotoutstilling
Nils Aas - Galleri/utstilling (tirs-søn 11-16)
Galleri Mitsel - Salgsutstilling, akvarell
Rostad Gård - Historisk guidet omvisning ons-søn kl 13 i juli.
Hustad kirke - Åpen kirke søndager kl 13-16 i juli.
Sakshaug gamle kirke - Åpen kirke søndager kl 13-16 i juli.
Marens Bakeri - Salgsutstilling

 

FINE BADESTEDER:
Kjerknesvågen Kai
Jegtvolden
Stornesøra
Høsholmen
Skjelvågen
Folsand
Undersåker
Sundsand
Naustberga
Koa
Hylla
Vangshylla