Historiske opplevelser på Inderøy

For historieinteresserte anbefales et besøk til Inderøy. Utforsk de vakre middelalderkirkene og besøk Rostad Gård, hvor et hus fylt med spennende norsk historie venter.

DATO:

juli 8, 2024

Rostad Gård & Rostads venner

En historisk perle. Rostad Gård på Inderøy fremstår som et levende vitnesbyrd og var en storgård og hjem til Statsminister Ole Richter. Arkitektur og interiør er fra 1860 – 1900 tallet og flere rom er i original stand med møbler fra tidsepoken. På Rostad står et bemerkelsesverdig mausoleum som ble reist av Ole Richters forlovede, Ebba Astrup, i 1907 til minne om deres store kjærlighet. Dette monumentet er et symbol på den evige kjærligheten som overlever tid og død. I tillegg finner man en gravhaug med en obelisk hvor statsminister Ole Richter og hans engelske kone hviler, sammen med urnen til Ebba Astrup. I 2007, under restaureringsarbeidene, ble det gjort funn av nasjonal historisk verdi i taket på mausoleet, som bidrar til å berike historien og betydningen av dette stedet ytterligere.

SOMMERUTSTILLING: 3. juli - 31. juli
I juli vises sommerutstilling «Kjærlighed er stærk som døden» om kjærlighet, politikk og svik, omsorg for omstreiferbarn og Mausoleet. Du kan  bli med på guidet omvisning gjennom utstillingen kl. 13 hver dag Rostad gård er åpen i juli.

Åpent: ons - søn kl. 12.00-15.30
Omvisning med guide: ons-søn kl. 13.00
Ønsker dere komme på besøk utenom disse er det bare å ta kontakt så gjør vi en avtale.

Inngang 100 kr for voksen (barn under 18 år gratis)
Grupper som ønsker bestilling ringer 995 73 854.

ROSTADRUNDEN: Guidet tur til seks Husmannsplasser, som lå under Rostad gård.
Hver lørdag i juli kl. 10:00-12:30, kr.100.

Det er mulig å få med seg både denne guidede turen og omvisningen inne på Rostad på en fellesbillet for 150 kr.

Arrangør: Stiutvalget for Kulturstien Vangshylla-Straumen

 

Hustad Kyrkje
Kort veg fra Steinkjer og Gangstad Gårdsysteri på Sandvollan ligger Hustad kyrkje, som ble bygget på 1100-tallet. Kirken har stått tilnærmet uendret siden 1884. Når du besøker den må du også passe på utforske det særmerkede gjerdet ”kirkeplanken”, rundt kirkegården.

Åpen kirke i juli: Søndager kl. 13-16
Guiding kan bestilles hele året.

Sakshaug Gamle Kyrkje
På veg opp til Husfrua Gårdshotell, Inderøy Mosteri og Øyna Kulturlandskapsjhotell ligger Sakshaug gamle kyrkje. Her er det vid utsikt ut over Inderøy. Bygget ble vigslet i 1184, og steinhogger-merkene viser slektskap med Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen i Trondheim. Kirken inneholder en rekke interessante kunst- og bygningshistoriske detaljer.

Åpen kirke i juli: Søndager kl. 13-16
Guiding kan bestilles hele året.

 

Kjerringa me´Straumen - Klokkarstu
Klokkarstu er det lille røde huset i Straumen sentrum som Kjerringa me´Straumen holder til i. Dette er sannsynligvis det eldste huset på Straumen.
Prøver viser at materialer i huset er av tømmer som ble hugget i 1753
Bolig- og uthusdel var sammenbygd. I følge folketellinga i 1755 bor det da en «Joen Klokker» på en plass under Næss. I 1785 bodde det en Klokker Lars Olsen på en plass under Næss.
Klokkarstu har nok fått navnet etter «Joen klokker» eller etter «Lars Klokker». Ness-skjæret utenfor Nessberget i Børgin har på gamle kart navnet Klokkarskjæret. Kanskje på grunn av at klokkeren hadde rett til å samle egg på skjæret? Kommunen kjøpte Klokkarstu av dødsboet til Dagny og Peder Næss (på 1980 -tallet). Huset ble brukt som trygdebolig noen år før det ble omgjort til utleie for næringsdrift.
Klokkarstu ble brukt som inkubatorsted for kunstnere i noen år, før det ble pusset opp i 2018 og 2. etasjen ble satt istand. Der ser man de gamle tømmerveggene som gjenspeiler huset. Inderøy kommune ønsket at leietakerne av Klokkarstu skulle føre til aktivitet i Straumen sentrum; så det forsøker Kjerringa me’ Straumen å skape hver dag! Velkommen innom!