Rostads venner

– En historisk perle. Rostad Gård på Inderøy fremstår som et levende vitnesbyrd og var en storgård og hjem til Statsminister Ole Richter. Arkitektur og interiør er fra 1860 – 1900 tallet og Flere rom er i original stand med møbler fra tidsepoken.

Guidet omvisning kl 13:00 hver dag Rostad er åpent i juli.
Guidet omvisning hele året for grupper på bestilling

OLE RICHTER – NORSK STATSMINISTER I SVERIGE

Det var på Rostad at Ole Richter så dagens lys i 1829. Hans senere liv skulle gjøre ham til en sentral figur i norsk politikk, som norsk statsminister i Stockholm fra 1884 til 1888 i unionstiden med Sverige. Likevel ble hans reise preget av dramatiske hendelser som endte tragisk med hans bortgang i 1888.

Hovedbygningen på Rostad Gård gir oss fortsatt et glimt av den atmosfæren Ole Richter skapte på gården på 1870-tallet, gjennom hans politiske virke, omgang med andre politikere, og selskapelighet.

EBBA ASTRUP

Etter Ole Richters død ble Rostad omgjort til et barnehjem, drevet av Ebba Astrup, som fortsatte å pleie stedets historie og betydning. Siden 1960-tallet har det vært en ungdomsheim på Rostad, og i dag er stedet eid av Crux Stiftelsen Rostad. Rostads venner, stiftet høsten 2006, har som mål å bidra til å utvikle og formidle kunnskap om Rostad, Ole Richter og Ebba Astrup, og tolke historiens aktualitet i samtid og framtid. Historien knyttet til Rostad er ikke bare lokal, men har også nasjonal og fellesnordisk betydning, og den minner oss om viktigheten av å forstå vår fortid for å forme vår fremtid.

MAUSOLEUM

På Rostad står et bemerkelsesverdig mausoleum som ble reist av Ole Richters forlovede, Ebba Astrup, i 1907 til minne om deres store kjærlighet. Dette monumentet er et symbol på den evige kjærligheten som overlever tid og død. I tillegg finner man en gravhaug med en obelisk hvor statsminister Ole Richter og hans engelske kone hviler, sammen med urnen til Ebba Astrup. I 2007, under restaureringsarbeidene, ble det gjort funn av nasjonal historisk verdi i taket på mausoleet, som bidrar til å berike historien og betydningen av dette stedet ytterligere.

SOMMERUTSTILLING

I juli vises sommerutstilling «Kjærlighed er stærk som døden» om kjærlighet, politikk og svik, omsorg for omstreiferbarn og Mausoleet. Du kan også bli med på guidet omvisning kl 13 hver dag Rostad gård er åpen i juli.

På uteområdet finner du frisbee golf, fotballbing og lekeplass for barn. Det er en merket tursti «Rostadrunden» på 3 km, i skogen, langs sjøen og markene.

ÅPNINGSTIDER

Mandag: 08:00–15:30
Tirsdag: 08:00–15:30
Onsdag: 08:00–15:30
Torsdag: 08:00–15:30
Fredag: 08:00–15:30
Lørdag: Stengt
Søndag: Stengt

Avvikende åpningstider

KONTAKT

Telefon: 74 12 48 80 Rostadvegen 300, 7670 Inderøy

Kart fra Google Maps

Du må godta informasjonskapsler i kategorien "Markedsføring" for å se kart fra Google Maps.
Rediger innstillinger for informasjonskapsler