Rostads venner

– En historisk perle. Rostad Gård på Inderøy fremstår som et levende vitnesbyrd og var en storgård og hjem til Statsminister Ole Richter. Arkitektur og interiør er fra 1860 – 1900 tallet og Flere rom er i original stand med møbler fra tidsepoken.

Guidet omvisning kl 13:00 onsdag-søndag i juli.
Guidet omvisning hele året for grupper på bestilling

OLE RICHTER – NORSK STATSMINISTER I SVERIGE

Det var på Rostad at Ole Richter så dagens lys i 1829. Hans senere liv skulle gjøre ham til en sentral figur i norsk politikk, som norsk statsminister i Stockholm fra 1884 til 1888 i unionstiden med Sverige. Likevel ble hans reise preget av dramatiske hendelser som endte tragisk med hans bortgang i 1888.

Hovedbygningen på Rostad Gård gir oss fortsatt et glimt av den atmosfæren Ole Richter skapte på gården på 1870-tallet, gjennom hans politiske virke, omgang med andre politikere, og selskapelighet.

EBBA ASTRUP

Etter Ole Richters død ble Rostad omgjort til et barnehjem, drevet av Ebba Astrup, som fortsatte å pleie stedets historie og betydning. Siden 1960-tallet har det vært en ungdomsheim på Rostad, og i dag er stedet eid av Crux Stiftelsen Rostad. Rostads venner, stiftet høsten 2006, har som mål å bidra til å utvikle og formidle kunnskap om Rostad, Ole Richter og Ebba Astrup, og tolke historiens aktualitet i samtid og framtid. Historien knyttet til Rostad er ikke bare lokal, men har også nasjonal og fellesnordisk betydning, og den minner oss om viktigheten av å forstå vår fortid for å forme vår fremtid.

MAUSOLEUM

På Rostad står et bemerkelsesverdig mausoleum som ble reist av Ole Richters forlovede, Ebba Astrup, i 1907 til minne om deres store kjærlighet. Dette monumentet er et symbol på den evige kjærligheten som overlever tid og død. I tillegg finner man en gravhaug med en obelisk hvor statsminister Ole Richter og hans engelske kone hviler, sammen med urnen til Ebba Astrup. I 2007, under restaureringsarbeidene, ble det gjort funn av nasjonal historisk verdi i taket på mausoleet, som bidrar til å berike historien og betydningen av dette stedet ytterligere.

SOMMERUTSTILLING

I juli vises sommerutstilling «Kjærlighed er stærk som døden» om kjærlighet, politikk og svik, omsorg for omstreiferbarn og Mausoleet. Du kan  bli med på guidet omvisning gjennom utstillingen kl. 13 hver dag Rostad gård er åpen i juli.

Åpningstiden i juli er onsdag-søndag kl. 12.00-15.30
Ønsker dere komme på besøk utenom disse er det bare å ta kontakt så gjør vi en avtale.

På uteområdet finner du frisbee golf, fotballbinge og lekeplass for barn. Ut fra den ene parkeringen er det en merket kultursti som heter «Rostadrunden». Den forteller om husmannsplassene som lå under gården og du får et enda bedre inntrykk av den store aktiviteten som foregikk tilknyttet gården. Turstien er på 3 km, og går både i skogen, langs sjøen og jordene.

 

Besøk oss i juli eller etter avtale:
Rostadvegen 300, 7670 Inderøy, Norge

ÅPNINGSTIDER

Mandag: Stengt
Tirsdag: stengt
Onsdag: Stengt
Torsdag: Stengt
Fredag: Stengt
Lørdag: Stengt
Søndag: Stengt

Avvikende åpningstider

KONTAKT

Telefon: 99 57 38 54 Rostadvegen 300, 7670 Inderøy Gå til nettside

Kart fra Google Maps

Du må godta informasjonskapsler i kategorien "Markedsføring" for å se kart fra Google Maps.
Rediger innstillinger for informasjonskapsler