Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri vinner hele Oste-VM 2023
27. oktober går Nidelven Blå til topps og slår da ut 5501 andre oster og blir kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards 2023 i Trondheim Spektrum. 260 dommere var med på å kåre verdens beste ost.
Dette sier juryen om Nidelven Blå "Denne blåmuggsosten fra Norge, er den eneste blåmuggsosten som kom til super-finalen. Den er litt som roquefort innvendig og på utsiden. Den har en smørlignende tekstur og er godt fermentert kan Finbar Deery, den Irske dommeren som valgte ut Nidelven Blå som sin favoritt. -Den er bitter og rik på smak og det er fint å kjenne at bitterheten kutter gjennom den rike teksturen." (Kilde: Matriketmidt.no)

Foto: Oi! Trøndersk Mat og Drikke/Sigrid Erdal
Disse ostene høstet også ære under årets oste-VM:
Sølv: Salatost og Camembert
Bronsje: Edel Blå, Himmelsk Blå, Himmelsk Blå Hel og Granstubben.
Vi gratulerer Astrid og Perry, Maren og Ole Morten og hele team Gangstad med seieren!!
Du kan besøke gårdsbutikken i gårdstunet på Gangstad Gårdsysteri:
Mandag - fredag: 09:00 - 15:00
I desember er gårdsbutikken også åpen lørdagene 2. og 9. desember fra 10:00 - 15:00.
Her finner du oversikt over utsalgssteder hvor du kan få kjøpt ostene.

Astrid – en forgangskvinne
Astrid Aasen – kvinnen bak Gangstad Gårdsysteri AS – er en ekte foregangskvinne! Selv om yngre krefter har tatt over og driver videre, er det den driftige dama med ku-allergi og mannen Perry som startet det hele. Ikke bare har ysteriet hun og mannen Perry etablerte i 1998, vunnet VM i Ost, men da ysteriet åpnet var det det første godkjente gårdsysteriet i Norge!
Til Horecanytt.no / magasinet Horeca sa Astrid i 2012:»Selv om vi disponerte en gård som egentlig er perfekt for melke- og gressproduksjon, synes vi at vi etter hvert at tjente for lite hvis vi skulle ha folk ansatt her. Vi kom til et veivalg – i 1996. Enten slutte med melkeproduksjon eller finne på noe nytt. Tankene endte opp i ost. Det var en spennende prosess. Vi kunne ingenting om ost!
– Jeg var utdannet lærer og hadde allergi mot ku! Jeg leste meg opp på ost, gikk mange kurs og reiste på studieturer. Mannen min, som er sivilingeniør, gikk i gang med å tegne skisser for ombyggingen. Vår løsning var at vi selv ville prøve å foredle en del av melken. Vi ble det første gårdsysteriet i Norge som fikk autorisasjon for ysting av egen kumelk. Vi hadde fra første stund et veldig godt samarbeid med både Tine og Mattilsynet, sier hun.»
Sommerstid serveres det både egenprodusert ost – og is i tunet på Gangstad Gård. For Astrid er en kvinne som tydeligvis har et sterkt nyskapnings- og kreativitetsgen, og de siste 15 årene har det blitt produsert og videreutviklet en hel del iskrem også på gården.

Generasjonsskifte
Astrid og Perry har nå trukket seg tilbake og nyter pensjonisttilværelsen. Sønnen Ole Morten har tatt over ansvaret for gårdsdriften som inkluderer 40 melkekyr. Svigerdatter Maren har tatt over som daglig leder i Ysteriet. Men selv i pensjonisttilværelsen er det fortsatt arbeid som krever oppmerksomhet på gårdsbruket, så det er et tett samarbeid mellom generasjonene.
Det er nå 12 årsverk i ysteriet og 2,5 årsverk i den tradisjonelle gårdsdrifta.
