Den Gyldne Omvei

  • Hjem
  • Kart
    • Reiseinformasjon
  • Åpningstider
  • Aktørene
    • Om Den Gyldne Omvei
    • Møter og kurs
    • Selskapslokaler
    • Om Inderøy
    • Om Innherred
  • Aktiviteter
    • Vårgleder langs Den Gyldne Omvei
    • Hva skjer?
    • Opplev Inderøy på sykkel
    • Vandring langs Den Gyldne Omvei
    • Hva skjer? – Visit Innherred
  • Inspirasjon
    • Les brosjyren for 2023
    • Inderøy – et bærekraftig reisemål
    • Straumen – Norges mest attraktive tettsted 2020
    • Inspirasjon
  • Gavekort
  • Kontakt
    • Kontakt Den Gyldne Omvei
    • Inderøy Turistkontor
    • Turplanlegging
  • Overnatting
  • Norsk bokmål

Våronna – Hva er det egentlig?

På Berg Gård har bonden Petter Berfjord sitt fulle hyre med våronna. Men hva er egentlig det?

Av Karl Jørgen Marthinsen / Tormod Ellingsen

Petter Berfjord er i full gang med Våronna.

– Våronna er skitkjøring, traktorkjøring og stress, ler Petter. Han er bonde på Berg Gård på Inderøy. De produserer forskjellige typer vekster, blant annet karve til gårdens egen akevittproduksjon.

LES MER: Berg Gård på DGO.no

Nå er våronna i gang for fullt. Dette er perioden når jorder skal sås og gjøres klar for årets vekstsesong. I Trøndelag foregår dette som regel i mai.

Lite fritid

Når våronna står på som verst, er det ikke mye fri å få for bøndene.

– Det er aldri noe problem å fylle dagene fra 6 om morgenen til 11 om kvelden. Det er alltid noe som må gjøres, forteller Petter.

– Vi må jo inn og sove av og til, men ellers får man ikke mye fritid. Helga kan man bare drite i, ler han.

Metoder for framtida
Tradisjonelt skal man både pløye, slodde, harve og så. Men jeg har lurt litt på om det egentlig er nødvendig.

Petters såmaskin kan så uten å pløye jorda.

– Pløying er et knep for å holde ugress unna åkeren. Problemet er at pløying kan være ganske brutalt for organismene i matjorda, som meitemark og andre smådyr. Derfor har jeg lurt på om det kan være en bedre måte å gjøre det på, forteller Petter.

– Målet mitt har vært å få ned kjøring på jordene. Det får jeg til med moderne landbruksmaskiner. Jeg har blant annet en såmaskin som har lavere labbtrykk, for at jeg kan så uten mekanisk jordløsning.

– Det er også viktig at jeg ikke sår samme vekster på samme plassen hvert år. Da oppstår det en monokultur i jordsmonnet, og det er ikke bra.

Dyrker sjelden vare

Inderøy er en av få steder i Norge der det dyrkes Karve.

Berg er sammen med andre gårder på Inderøy en av ytterst få produsenter av karve i landet.

-Vi på Inderøy er vel nesten eneste som driver med karveproduksjon i Norge, i tillegg til Kjølsrød gård i Vestfold. Det kalde nordiske klimaet egner seg godt til å dyrke karve. Det gir mer olje i frøene.

– Alle karvebøndene på Inderøy leverer til Inderøykarve BA. Det meste av karven selges til Arcus, og brukes blant annet i norsk brennevinsproduksjon.

Våren
Været er en viktig faktor for landbruket på våren. Det kan nesten være et vinn eller forsvinn.

– Det beste været er når det er tørt og fint i mai når vi kjører på jordene, og regnvær i den første delen av vekstsesongen. Hvis det er omvendt, kan det skape ganske store problemer for oss bønder.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.
  • Facebook
  • Instagram
  • Hva skjer nå?
  • Inderøy Turistkontor
  • Kontakt
  • Presse
  • Våre samarbeidspartnere

Bygget på WordPress av Smart Media · I samarbeid med Ofag