Våronna – Hva er det egentlig?

På Berg Gård har bonden Petter Berfjord sitt fulle hyre med våronna. Men hva er egentlig det?

Av Karl Jørgen Marthinsen / Tormod Ellingsen

Petter Berfjord er i full gang med Våronna.

– Våronna er skitkjøring, traktorkjøring og stress, ler Petter. Han er bonde på Berg Gård på Inderøy. De produserer forskjellige typer vekster, blant annet karve til gårdens egen akevittproduksjon.

LES MER: Berg Gård på DGO.no

Nå er våronna i gang for fullt. Dette er perioden når jorder skal sås og gjøres klar for årets vekstsesong. I Trøndelag foregår dette som regel i mai.

Lite fritid

Når våronna står på som verst, er det ikke mye fri å få for bøndene.

– Det er aldri noe problem å fylle dagene fra 6 om morgenen til 11 om kvelden. Det er alltid noe som må gjøres, forteller Petter.

– Vi må jo inn og sove av og til, men ellers får man ikke mye fritid. Helga kan man bare drite i, ler han.

Metoder for framtida
Tradisjonelt skal man både pløye, slodde, harve og så. Men jeg har lurt litt på om det egentlig er nødvendig.

Petters såmaskin kan så uten å pløye jorda.

– Pløying er et knep for å holde ugress unna åkeren. Problemet er at pløying kan være ganske brutalt for organismene i matjorda, som meitemark og andre smådyr. Derfor har jeg lurt på om det kan være en bedre måte å gjøre det på, forteller Petter.

– Målet mitt har vært å få ned kjøring på jordene. Det får jeg til med moderne landbruksmaskiner. Jeg har blant annet en såmaskin som har lavere labbtrykk, for at jeg kan så uten mekanisk jordløsning.

– Det er også viktig at jeg ikke sår samme vekster på samme plassen hvert år. Da oppstår det en monokultur i jordsmonnet, og det er ikke bra.

Dyrker sjelden vare

Inderøy er en av få steder i Norge der det dyrkes Karve.

Berg er sammen med andre gårder på Inderøy en av ytterst få produsenter av karve i landet.

-Vi på Inderøy er vel nesten eneste som driver med karveproduksjon i Norge, i tillegg til Kjølsrød gård i Vestfold. Det kalde nordiske klimaet egner seg godt til å dyrke karve. Det gir mer olje i frøene.

– Alle karvebøndene på Inderøy leverer til Inderøykarve BA. Det meste av karven selges til Arcus, og brukes blant annet i norsk brennevinsproduksjon.

Våren 2018 har vært uvanlig
Været er en viktig faktor for landbruket på våren. Det kan nesten være et vinn eller forsvinn.

– Det beste været er når det er tørt og fint i mai når vi kjører på jordene, og regnvær i den første delen av vekstsesongen. Hvis det er omvendt, kan det skape ganske store problemer for oss bønder.

– Årets vår har vært ganske uvanlig sein. Det har tatt lang tid før snøen har tint og bakken har tørket opp. Våronna er ca 14 dager seinere i år enn i fjor.

– Vi får håpe at resten av året blir bra, avslutter han.