Prisdryss til Gangstad i Oste-VM 2018

Astrid Aasen tilstede på Oste-VM 2018 i Bergen.

Gangstad Gardsysteri deltok i Oste-VM i Bergen 2.-3. november. I mesterskapet deltok 3472 oster fra hele verden, og Gangstad vant gull- og sølvutmerkelse for osten Nidelven Blå, og bronseutmerkelse for Gangstad Camembert.

 – En viktig utmerkelse
– VM er jo et gigantisk arrangement med over 3400 oster fra over 40 ulike land, så det er stort å oppnå gull i slike arrangement. Det er første gangen VM ost arrangeres i Norge. Vi merker allerede økt etterspørsel etter osten vår, forteller Astrid Aasen, leder for Gangstad Gårdsysteri.

– Arrangementet gav Norge som nasjon en voldsom reklame og satte stort fokus på norske oster generelt. Det var stor interesse for arrangementet og lange køer for å komme inn. De besøkende kunne smake seg gjennom landet vårt ved å gå fra stand til stand og oppleve oster fra mange ulike ysteri. Både små og store aktører var representert.

Laget bak suksessen
Med på laget har Gangstad ansatte som har laget vinnerosten.

– Når man lager ost er det uhyre viktig med en stabil og flink arbeidsstokk. Hos oss er vi 9 damer som jobber tett sammen og alle er like viktige for at vi skal lykkes. 4 av damene bytter på ansvaret med å yste, men alle her er en viktig brikke i puslespillet.

Med på laget har Gangstad ansatte som har laget vinnerosten.

Ost i verdensklasse
– Gullosten heter Nidelven Blå og er en stor blåmuggost som skal lagres fra 4-10 mnd. Osten utvikler en fyldig og god aroma etter ca.4-5 mnd og er da salgsklar. Den ystes av fersk kumelk fra egen gård og tilsettes blåmugg. Osten blir prikket hull i før den legges til modning på 10 grader i ca.3 uker, slik at blåmuggen kan vokse godt inne i osten. Blåmuggen trenger tilgang på luft for å vokse godt inne i osten. Etterpå pakkes den inn og flyttes til et kjølerom på 4 grader hvor den modnes videre til den er salgsklar.