Kjell Erik Killi-Olsen har flyttet hjem til Norge, nærmere bestemt Vågå i Gudbrandsdalen, etter tretten år i Frankrike.
«Hjemreisen» startet i Galleri Brandstrup i oktober 2017, og fortsetter i 2018 med tre større utstillinger: Dronning Sonjas Kunststall med tredimensjonale arbeider, Trondheim Kunstmuseum med tema åttitall, og en større retrospektiv utstilling i Nils Aas Kunstverksted som åpner 23. juni.
Kjell Erik Killi-Olsen (f.1952) er en ruvende skikkelse i norsk kunstliv og en av våre største samtidskunstnere. Killi-Olsen har hatt stor innflytelse i det norske kunstlivet siden tidlig 80-tall. Arbeidene hans kombinerer det makabre med det sårbare og til tider uhyggelige. Killi-Olsen beskrives som en rå og hudløs kunstner, uredd og særegen.
Killi-Olsen slo for alvor gjennom i den internasjonale kunstscenen med en av sine større installasjoner; Salamandernatten. Salamandernatten ble laget til Sao Paulo-biennalen i 1989 (også vist på Henie Onstad kunstsenter i 2005 og Trondheim kunstmuseum, 2007). Den er et uomtvistelig høydepunkt, både i hans karriere og i nyere norsk kunsthistorie. Installasjonen eies av Trondheim kommune og vises permanent i Sparebank 1 SMNs lokaler i Søndre gate, Trondheim.
Utstillingen ved Nils Aas Kunstverksted skal vise verk fra hele hans kunstnerskap, og vil dekke to etasjer gjennom sommeren. I hovedgalleriet står han i dialog med den permanente installasjonen av Nils Aas. Da er det duket for en sommer med to norske giganter med hvert sitt formspråk.
I Kunstverkstedets nye etasje, er det fokus på malerier, collager, grafiske arbeider og skulpturer. Sommerutstillingen 2018 med Killi-Olsens tilbakeblikk på et innholdsrikt og særpreget kunstnerskap i Nils Aas Kunstverksted, blir en unik samtale, et nakent møte og full av innhold fra en av våre aller største.
Killi-Olsen har allerede en relasjon til Inderøy, og det er ingen tilfeldighet at utstillingen faller sammen med Sund folkehøgskoles 150-årsjubileum. Killi-Olsen var elev ved skolen på tidlig syttitall og trekker fram dette året som betydningsfullt for hans videre veivalg. Et miljø som også i stor grad påvirket oppveksten til Nils Aas – i og med at far Ivar Aas var sløydlærer der. Sund Folkehøgskole har vært et utspring for utøvende i mange disipliner gjennom alle år, og har fremmet kulturelle koblinger til omverdenen i alle disse årene.
Killi-Olsen har gjennom flere år hatt en visjon om å etablere et nytt møtested for kunst og kultur i Trondheim. Høsten 2017 kjøpte han en bygård som nå restaureres og tilrettelegges for dette formålet. Kjøpmannsgata Ung Kunst K.U.K. er en unik gave, i både nasjonal og internasjonal sammenheng, fra billedkunstneren til Trondheim, kunsten og folket. Denne unike gaven inneholder også en kunstsamling på om lag 1000 verk som danner utgangspunkt for blant annet utstillingen her på NAAK. K.U.K. skal være et møtested for kulturinteresserte mennesker med et tverrfaglig tilbud. Planlagt er et utstillingsareal for billedkunst på om lag 400m2, arena for konserter og sceneoppsetninger, serveringssted, atelier og kunstnerresidens. Det planlegges to parallelle utstillingsprogram hvor det ene har 2-3 årlige utstillinger av høy kvalitet og som krever mye ressursmessig. Samtidig skal deler av lokalene være forbeholdt mer spontane prosjekter, gi rom for yngre og mindre etablerte kunstnere og ha en høyere utstillingsaktivitet. Dette vil bli et betydelig tilskudd til regionens kunstscene og vil kunne virke som en motivasjon for nyutdannede kunstnere å bli værende i byen.
Killi-Olsen viser seg som en generøs, etablert kunstner, som ønsker å tilføre energi inn i den norske kunstverden og til Trondheim by.
Vi ønsker velkommen til åpning 23. juni!
Kjell Erik Killi-Olsen vil være tilstede under åpningen.
Ketil Haugsand vil fremføre musikalske innslag ved åpningen. Det er også arrangert en full konsert påfølgende dag, 24. juni kl. 18:00. Ketil Haugsand er professor ved musikkhøgskolen i Köln, regnes blant vår tids betydelige cembalister og tidligmusikk-personligheter.